Integrirani cevni ojačevalnik ASV KTA-60
v kit kompletu

[Tehnični podatki]    [Navodila za samogradnjo]

Fotografija (39KB)

 

Po svetu, pa tudi pri nas, obstaja kar velika skupina ljubiteljev cevne tehnike, ki pa si najraje kar sami izdelajo aparature. Za večino le-teh ne bi bil problem v denarju za nakup gotove cevne komponente - uživajo pač v vonju kolofonije in toploti spajkalnika. Najbolj pa so zadovoljni, ko zažarijo elektronke in se iz zvočnikov razleže topla, prijetno zveneča glasba. Vendar so težave samograditeljev zelo velike, posebej takrat, ko iščejo in nabavljajo potrebne elektronske in mehanske sestavne dele.
V firmi ASV smo se odločili, da jim priskočimo na pomoč s svojo ponudbo kit kompletov in vitalnih sestavnih delov.

   Koncept
Naloga, ki smo si jo zastavili, je bila: zgraditi čimbolj preprost, klasično grajen integrirani stereo cevni ojačevalnik brez uporabe tiskanih vezij, vendar z visoko kvaliteto materialov, sestavnih delov in načina gradnje. Izhodna moč naj bo okrog 2x30W pri THD=3%. Na razpolago naj bodo trije vhodi dovolj velike občutljivosti za priključek CD gramofona in reproduktorjev, razen seveda analognega gramofona. Tudi zunanja podoba naj bo klasična, z elektronkami in transformatorji na zgornji strani. Gornjim zahtevam ojačevalnik KTA-60 tudi ustreza.
Ohišje je izdelano iz jeklene pločevine in kvalitetno prašno-elektrostatsko barvano. Omrežni toroidni transformator je montiran v sredini zadaj, pod režami za hlajenje. Izhodna transformatorja pa sta na zgornji strani, pokrivata ju kovinska kvadra iste barve kot ohišje (možno bo dobiti tudi kromirane pokrove transformatorjev). Na zgornji strani ohišja so razmeščene tudi vse elektronke in oba elektrolitska kondenzatorja. Na prednji stranici levo se nahajata oba gumba: prvi za preklop treh stereo vhodov, drugi za regulacijo glasnosti s kvalitetnim stereo potenciometrom. Zadnja plošča nosi tri pare pozlačenih vhodnih priključkov, dva para zvočniških priključkov in omrežni kombinirani priključek, ki v enem kosu združuje vtičnico IEC, omrežno varovalko in dvopolno stikalo. Celotno ohišje ojačevalnika sloni na štirih posebej oblikovanih podstavkih, ki zaokrožujejo celovit dizajn ojačevalnika.
   Vezje
Pri gradnji cevnega integriranega ojačevalnika ASV KTA-60 smo uporabili zelo kvalitetne materiale: polipropilenske kondenzatorje, metalplastne upore, keramična podnožja za elektronke, toroidne omrežne transformatorje, vrhunske elektrolitske kondenzatorje. Topologija vezja je karseda preprosta. Vhodna dvojna trioda ECC 83 (12AX7) je hkrati obračalnik faze in ojačevalnik signala; uporabljen je tip obračalnika s skupnim katodnim uporom, v izhodnem, močnostnem delu pa sta dobro znani pentodi EL 34 (6CA7). Slednji delujeta v push-pull ultralinearni vezavi z izhodnim transformatorjem, v režimu dela AB1 z avtomatskim pridobivanjem prednapetosti na katodnih uporih. Za izkušene konstruktorje ne bo težko dodati preklopnika za izbiro med ultralinearno in triodno vezavo izhodnih elektronk.
Napajalni del ojačevalnika je standarden: en toroidni transformator in eno usmerniško vezje za oba kanala.
Večina elementov se nahaja na montažni plošči s spajkalnimi ušesci in masivnim kotnikom za maso. Zgradba je torej šolsko pregledna, preprosta in klasična.
   Izhodni transformator
Posebno pomemben del vsakega cevnega ojačevalnika je izhodni transformator. Ni mogoče izdelati dobro zvenečega ojačevalnika s povprečnim transformatorjem na izhodu. Ta mora prenašati na zvočnik čimvečjo moč v čim širšem frekvenčnem obsegu ob čim manjšem popačenju, ob tem pa mora zadržati vso kvalitetno vsebino reproduciranega glasbenega materiala v širokem dinamičnem območju. Zvočna kvaliteta transformatorja, ki ga vgrajujemo v ojačevalnik KTA-60, je izjemna: nizka popačenja in zelo široko dinamično in frekvenčno področje. Transformator je plod našega razvoja in je izdelan s kvalitetnim EI jedrom, zelo pazljivo navit - brez notranjih spajkanih povezav, impregniran in natančno preizkušen. (Po posebnem naročilu izdelamo tudi transformator z zelo kakovostnim dvojnim C jedrom.)
   Lastnosti
Končni rezultat je odličen in je potrjen z meritvami.
Ojačevalnik deluje brez globalne negativne povratne vezave, kar daje zvoku ojačevalnika neokrnjeno dinamiko in ohranja izjemno prostorsko informacijo.
Čas, ki ga boste vložili v izdelavo tega ojačevalnika, se vam bo lepo obrestoval: rezultat bo topel in prijeten zvok in odlična reprodukcija glasbe.

Želimo vam obilo zadovoljstva pri delu in poslušanju!

[Tehnični podatki]    [Navodila za samogradnjo]