Cevni ojačevalnik ASV TA-80

[Tehnični podatki]

Fotografija (37KB)

 

V svetu, pa tudi pri nas, je že precej let opazen trend vračanja k tradiciji, k starim rešitvam, ne samo v avdio tehniki. Zakaj? Zakaj obujati stare, odslužene konstrukcije ojačevalnikov in predojačevalnikov, zakaj uporabljati predpotopne vakuumske elektronke oziroma po domače „lampe“, ki jih na razvitem Zahodu, vsaj do nedavnega, ni izdeloval nihče več?
Resnici na ljubo je potrebno zapisati, da tudi v letih najhujše prevlade tranzistorjev, integriranih vezij, hibridnih modulov in množične robotizirane proizvodnje različnih avdio komponent ni popolnoma usahnilo zanimanje in uporaba avdio komponent, v katerih so še vedno sijale in žarele vakuumske elektronke. Nekaj znanih proizvajalcev ni nikoli opustilo tradicije, na tržišču pa se pojavljajo tudi novi in kvalitetni proizvajalci. Pomemben prispevek so dali tudi japonski konstruktorji, npr. Hiraga, s samosvojimi konstrukcijami cevnih ojačevalnikov, ki so s svojo preprostostjo in minimalizmom v številu komponent v svetu doživeli velik uspeh.
Dodati moramo še dejstvo, da je v zadnjih letih tudi kakovost preostalih proizvodov
v avdio verigi močno napredovala, neverjetna je izbira kvalitetnih in cenovno dostopnejših zvočnih izvorov in reprodukcijskih naprav, kot so CD gramofoni, klasični gramofoni, tunerji itn. Več je tudi vrhunsko posnetih nosilcev zvoka - CD in klasičnih gramofonskih plošč. Tudi znanje, izkušnje in zahteve avdiofilov so narasle in vse to je skupaj z vsem naštetim pripeljalo do velikega napredka na avdio področju.
Dejstvo je, da so cevni ojačevalniki po tehnologiji obdelave zvoka bistveno drugačni kot običajni tranzistorski oz. polprevodniški. To daje cevnim ojačevalnikom tudi drugačen, bolj topel zvok, ki je tako pri srcu množicam avdiofilov.
Odgovor na prej zastavljeno vprašanje si bo ven-darle moral vsak avdiofil poiskati sam. Nekajletno delo pri konstrukciji, razvoju in preizkušanju integriranega cevnega ojačevalnika ASV TA-80 je naš odgovor na to retorično vprašanje in veseli bomo, če bodo naše zadovoljstvo z doseženim delili tudi ljubitelji odlične reprodukcije glasbe - naši kupci.

Koncept
Integrirani ojačevalnik ASV TA-80 je torej tukaj. Je rezultat nekajletnega pazljivega in vztrajnega razvoja in konstruiranja. Pri konceptu tega kvalitetnega izdelka nismo iskali kompromisov. Ojačevalnik ASV TA-80 je zasnovan kot dvojni monoblok v skupnem ohišju, v katerem se nahajata dve končni močnostni stopnji, vsaka s svojim napajalnim delom, in pasivna predojačevalna stopnja s tremi vhodi (CD, tuner, tape) in izhodom za snemanje, kvalitetnim preklopnikom za izbiro vhoda in kvalitetnim stereo potenciometrom. Ker je vhodna občutljivost ojačevalnika dovolj visoka, za poslušanje ni potreben dodaten predojačevalnik, razen za priključitev analognega gramofona z MM ali MC glavo.
Ohišje je izdelano iz jeklene pločevine in kvalitetno prašno - elektrostatsko barvano, napisne ploščice so šampanjsko satinirane, veliki okrogli kovinski podstavki in elektronke, razpostavljene po plošči ohišja, pa zaokrožajo eleganten videz integriranega ojačevalnika.
Zahtevnejšim naročnikom so namenjene pozlačene napisne ploščice in kromirani pokrovi izhodnih transformatorjev. Na priključni plošči zadaj so nameščeni vsi priključki in merilne točke, na desni stranici pa še dve stikali: omrežno stikalo za režim ogrevanja (stand by) in delovno stikalo (power).
Zgradba
Pri gradnji cevnega integriranega ojačevalnika ASV TA-80 smo uporabili zelo kvalitetne materiale: polipropilenske kondenzatorje, metalplastne upore, keramična podnožja za elektronke, toroidne omrežne transformatorje, izhodne transformatorje s C jedri, vrhunske elektrolitske kondenzatorje. Za osnovo ojačevalnika moči je uporabljena Williamsonova topologija vezja. Kot aktivni elementi so v vhodnih in vmesnih stopnjah uporabljene odlične dvojne triode ECC 81 (12AT7), v izhodnem, močnostnem delu pa dobro znane pentode EL 34 (6CA7). Slednje delujejo v push-pull izhodni transformatorski vezavi in v režimu dela AB1 s fiksnimi prednapetostmi (bias), ki jih nastavimo za vsako elektronko posebej s trimerji ob podnožjih elektronk s pomočjo običajnega univerzalnega merilnega instrumenta in merilnih točk na priključni plošči.
Izhodni transformator
Posebno pomemben del vsakega cevnega ojačevalnika je izhodni transformator. Ni mogoče izdelati dobro zvenečega ojačevalnika s povprečnim transformatorjem na izhodu. Ta mora prenašati na zvočnik čimvečjo moč v čim širšem frekvenčnem obsegu ob čim manjšem popačenju, ob tem pa mora zadržati vso kvalitetno vsebino reproduciranega glasbenega materiala v širokem dinamičnem območju. Zvočna kvaliteta transformatorja ASV AOT-40, ki ga vgrajujemo v ojačevalnik TA-80, je izjemna: nizka popačenja in zelo široko dinamično in frekvenčno področje. Transformator je plod našega razvoja in je izdelan z dvojnim C jedrom, zelo pazljivo navit - brez notranjih spajkanih povezav, impregniran in pred vgradnjo natančno preizkušen.
Lastnosti
Končni rezultat je odličen in je potrjen z meritvami.
Izhodne pentode EL 34 delujejo v t. im. ultralinearni vezavi izhodnega transformatorja, s preklopnikom na zadnji steni pa lahko izberemo tudi triodno vezavo, kar sicer zmanjša izhodno moč, zvok pa postane značilno lep trioden. Izognili smo se globalni povratni vezavi in to daje zvoku ojačevalnika neokrnjeno dinamiko in ohranja izjemno prostorsko informacijo.
Integrirani cevni ojačevalnik ASV TA-80 je izdelan v klasični maniri ročnega spajkanja vseh elementov na spajkalna ušesca in ožičevanja s kvalitetnimi kabli v notranjosti ohišja, torej brez tiskanih vezij. Verjamemo, da lahko samo takšen način izdelave z veliko mero znanja, entuziazma in natančnosti prinese rezultat: topel, naraven zvok brez ostrih, motečih tranzientov in vrhunsko reprodukcijo, ob kateri lahko dobro glasbo poslušamo ure in ure.

[Tehnični podatki]