nlevo.gif (119 bytes) Integrirani cevni ojačevalnik ASV TA-60 ndesno.gif (118 bytes)

[Tehnični podatki]

Fotografija (29KB)

 

Ni še dolgo tega, ko so povsod po svetu zamenjali stare, odslužene akustične aparature z novimi, polprevodniškimi, vendar pa tudi v letih najhujše prevlade tranzistorjev, integriranih vezij, hibridnih modulov in množične robotizirane proizvodnje različnih avdio komponent ni popolnoma usahnilo zanimanje in uporaba avdio komponent, v katerih so še vedno sijale in žarele vakuumske elektronke.
Koncept
Integrirani ojačevalnik TA-60 je razvit iz predhodnika KTA-60, s tem, da smo uporabili zelo kvalitetne materiale. Koncept je podoben: zgraditi klasično grajen integrirani stereo cevni ojačevalnik brez uporabe tiskanih vezij, moči okrog 2x30W pri THD=3%, s tremi vhodi dovolj velike občutljivosti za priključitev CD gramofona in podobnih reproduktorjev. Tudi zunanja podoba naj bo klasična, z elektronkami in transformatorji na zgornji strani.
Ohišje je izdelano iz jeklene pločevine, kromirano v kombinaciji s kvalitetno prašno-elektrostatsko barvanimi pokrovi transformatorjev in napisnimi ploščami. Po želji izdelamo tudi ohišje, ki je v celoti barvano. Omrežni toroidni transformator je montiran v sredini zadaj, pod režami za hlajenje. Izhodna transformatorja pa sta na zgornji strani v kovinskih kvadrih. Na zgornji strani ohišja so razmeščene tudi vse elektronke, oba velika elektrolitska kondenzatorja in funkcijski preklopnik. Z njim lahko izbiramo med ultralinearnim režimom in triodnim režimom delovanja izhodnih močnostnih elektronk. Na sprednji strani ohišja je plošča z gumboma za izbiro vhoda in regulacijo glasnosti. Zadnja plošča nosi tri pare pozlačenih vhodnih priključkov, dva para zvočniških priključkov in omrežni kombinirani priključek, ki v enem kosu združuje vtičnico IEC, omrežno varovalko in dvopolno stikalo. Na njej je tudi stikalo za izbiro stopnje negativne povratne vezave: 0 dB ali -5 dB.
Vezje
Pri gradnji cevnega integriranega ojačevalnika ASV TA-60 smo uporabili zelo kvalitetne materiale: polipropilenske kondenzatorje, metalplastne upore, stereo potenciometer Alps, keramična podnožja za elektronke, toroidni omrežni transformator, vrhunske izhodne transformatorje s C jedri, kvalitetne elektrolitske kondenzatorje, kvalitetne kable Mogami... Topologija vezja je klasična. Vhodna dvojna trioda ECC 83 (12AX7) je hkrati obračalnik faze in ojačevalnik signala; uporabljen je tip obračalnika s skupnim katodnim uporom. V izhodnem, močnostnem delu pa sta dobro znani pentodi EL 34 (6CA7). Slednji delujeta v push-pull ultralinearni ali triodni vezavi z izhodnim transformatorjem, v režimu dela AB1 z avtomatskim pridobivanjem prednapetosti na katodnih uporih. Napajalni del ojačevalnika je standarden: en toroidni transformator in eno usmerniško vezje za oba kanala.
Vsi elementi so ročno spajkani, večina se jih nahaja na montažni plošči s spajkalnimi ušesci in masivnim kotnikom za maso. Zgradba je torej zelo pregledna in klasična.
Izhodni transformator
Posebno pomemben del vsakega cevnega ojačevalnika je izhodni transformator. Ni mogoče izdelati dobro zvenečega ojačevalnika s povprečnim transformatorjem na izhodu. Ta mora prenašati na zvočnik čim večjo moč v čim širšem frekvenčnem obsegu ob čim manjšem popačenju, ob tem pa mora zadržati vso kvalitetno vsebino reproduciranega glasbenega materiala v širokem dinamičnem območju. Zvočna kvaliteta transformatorja ASV AOT-30, ki ga vgrajujemo v ojačevalnik TA-60, je izjemna: nizka popačenja in zelo široko dinamično in frekvenčno področje. Transformator je plod našega razvoja in je izdelan z dvojnim C jedrom, zelo pazljivo navit - brez notranjih spajkanih povezav, impregniran in natančno preizkušen.
Lastnosti
Končni rezultat je odličen in je potrjen z meritvami. Z opisanimi funkcijskimi preklopniki je možen širok izbor režimov delovanja, v vseh pa ojačevalnik izkazuje odlično dinamiko in ohranja izjemno prostorsko informacijo. Rezultat naših naporov in znanja je topel, naraven zvok brez ostrih, motečih tranzientov in vrhunska reprodukcija, ob kateri lahko dobro glasbo poslušamo ure in ure.

[Tehnični podatki]