nlevo.gif (119 bytes)

Integrirani cevni ojačevalnik ASV STA-16

ndesno.gif (118 bytes)

Vrhunska avdio komponenta z legendarnimi 300B

 

Fotografija

 

Bliža se konec tega stoletja, ki je prineslo veliko novega na vseh področjih človekovega življenja. Področje elektrotehnike se je razširilo tudi na novo, zelo pomembno področje elektronike, ki je doživelo fantastičen razvoj, seveda tudi zaradi vojaških potreb. Iznajdba in aplikacija vakuumskih cevi - elektronk je zaznamovala precej dolgo dobo, vse do iznajdbe polprevodniških elementov. Tega poglavja elektronike še vedno ni konec. Razvijalci in konstruktorji elektronk pred 60 in več leti verjetno še slutili niso, kaj so ustvarili. Njihovi izdelki so kot staro vino - čim starejše je, tem bolj je cenjeno.
Koncept
Želimo vam predstaviti klasično konstrukcijo cevnega ojačevalnika, ki vam bo lahko dobro služil tudi v naslednjem tisočletju in vam z dobro glasbo prinašal tudi lepe trenutke.
Osnovna topologija vezja cevnega ojačevalnika ASV STA-16 je enotaktna (single-ended ali SE). To prinaša določene prednosti, predvsem pa odličen zvok, ki je značilen za to vrsto cevnih ojačevalnikov. Res je, da je izhodna moč razmeroma majhna, kar je potrebno kompenzirati s priključitvijo nekoliko bolj občutljivih zvočnikov.
Ohišje ojačevalnika je svojevrstno: na leseno osnovno ploščo v imitaciji mahagonija z okroglimi podstavki je nameščena satinirana nosilna plošča, na kateri stojijo vse elektronke, zadaj pa je pod masivnim pokrovom vgrajen usmerniški del in izhodna transformatorja. Prednja plošča nosi gumba za izbiro enega od treh vhodov in regulacijo glasnosti. Na priključni plošči zadaj so razporejeni vsi vhodni in izhodni priključki, merilne točke in omrežni priključek.
Zgradba
Pri gradnji tega cevnega ojačevalnika smo uporabili zelo kvalitetne materiale: polipropilenske kondenzatorje, metalplastne upore, Alpsov potenciometer za glasnost, keramična podnožja elektronk, toroidni omrežni transformator, izhodna transformatorja s C jedri, kvalitetne elektrolitske kondenzatorje. Za osnovo ojačevalnika moči je uporabljena SE topologija vezja s tremi aktivnimi elementi. V vhodni stopnji deluje dobro znana dvojna trioda 6SN7 v običajnem kaskadnem spoju, v izhodni stopnji pa legendarna direktno ogrevana trioda 300B, ki preko izhodnega transformatorja napaja zvočnik z močjo približno 8 do 10 vatov. Vhodna občutljivost je dovolj visoka za priključitev CD gramofona.
Ojačevalnik ASV STA-16 ima vgrajeno avtomatsko (ali po želji tudi ročno) zakasnitev vklopa anodne napetosti - funkcija stand-by. V osnovni verziji ojačevalnika deluje znana usmerniška elektronka 5U4G, kar bo zadovoljilo tudi "klasiciste" med avdiofili. Po želji pa namesto te elektronke vgradimo polprevodniški usmernik, kar nekoliko spremeni naravo zvoka, ki postane v tem primeru nekoliko bolj dinamičen in hiter.
Izhodni transformator
Srce močnostnega ojačevalnika je izhodni transformator. Ni mogoče izdelati dobro zvenečega ojačevalnika s povprečnim ali celo slabšim transformatorjem na izhodu. Ta mora prenašati na zvočnik čimvečjo moč v čim širšem frekvenčnem obsegu ob čim manjšem popačenju, ob tem pa mora zadržati vso kvalitetno vsebino reproduciranega glasbenega materiala v širokem dinamičnem območju. Zaradi vsega tega je pogosto transformator najšibkejša točka v konstrukcijah SE, pa tudi drugih cevnih ojačevalnikov. Pri SE izhodnem transformatorju je železno jedro magnetizirano tudi z enosmernim tokom izhodne elektronke, zaradi česar je vanj potrebno uvesti zračno režo, ki prepreči prehitro magnetno nasičenje jedra in poveča linearnost.
Zvočna kvaliteta transformatorja ASV SOT-10, ki ga vgrajujemo v ojačevalnik STA-16, je izjemna: nizka popačenja in zelo široko dinamično in frekvenčno področje. Transformator je plod našega razvoja in je izdelan z dvojnim C jedrom, zelo pazljivo navit - brez notranjih spajkanih povezav, impregniran in pred vgradnjo natančno preizkušen.
Lastnosti
Končni rezultat je odličen in je potrjen z meritvami.
Ojačevalnik ASV STA-16 deluje brez negativne povratne vezave, kar daje zvoku ojačevalnika neokrnjeno dinamiko in ohranja izjemno prostorsko informacijo. Izdelan je v klasični maniri ročnega spajkanja vseh elementov na spajkalna ušesca in ožičevanja s kvalitetnimi kabli v notranjosti ohišja, torej brez tiskanih vezij. Rezultat je topel, naraven zvok brez ostrih, motečih tranzientov in vrhunska reprodukcija z izraženimi detajli.

Tehnični podatki

Izhodna moč pri THD = 3% 2 x 8 W
Nazivna izhodna obremenitev 6 ohm
Vhodna impedanca 100 kohm
Vhodna občutljivost za polno izhodno moč 700 mV
Frekvenčni razpon (-3 dB, pri 1 W) 8 Hz - 60 kHz
Linearnost v slišnem območju
(20 Hz - 20 kHz, pri 1W)
+0,3/-0,3 dB
Harmonsko popačenje THD pri 1 kHz, 1 W 0,15%
Razmerje signal/motilne napetosti > 95 dB(A)
Stopnja negativne povratne vezave 0 dB
Uporabljene elektronke 2 x 6SN7
2 x 300B
1 x 5U4G
Uskladiščena energija v usmerniku 64 J
Mere (š x v x g) 440 x 170 x 410 mm
Masa 15 kg